SOVA-HELA-NATTEN

Någon som testat Anna Wahlgrens ”sova-hela-natten-metod”?


sova hela natten

Silas har inte sovit en hel, inte ens en halv natt, sedan han kom och inatt har han varit vaken så gott som hela natten. Känner stenhårt att måttet är rågat. Klart svårare när vi flängt och farit att komma in i rutiner, och även innan dess när han varit så liten, men nu vill jag verkligen få ordning på det här.

Personligen känner jag mig ju lite allmänt anti Anna Wahlgren sedan hennes dotter kom ut med sin bok om hur hon ”egentligen” uppfostrat sina barn, men själva sova-metoden kanske kan vara värd en chans? Satt och läste igenom den igår och är väl egentligen mest orolig för att i så fall låta Silas börja sova på mage.

En sjuk grej är hur som helst, gilla Anna Wahlgren eller inte, att när Silas inte kom till ro inför nattningen, vände jag honom på mage, la honom som hon beskrivit och ”buffade” honom. Och vips sov han som en stock. Skämtar inte när jag säger att han somnade på ca 4 sekunder! Sen sov han så gott och djupt tills jag vände honom på rygg för att jag inte vågade somna när han låg på mage med tanke på PSD (plötslig spädbarnsdöd)…

Först nu här på morgonen såg jag däremot hur Anna själv buffar (se klippet nedan), och jag buffade långt ifrån så hårt, fasen ser ju typ ut som hon slår ungen! Men den verkar ju inte lida direkt så…


Eller vet ni någon annan metod eller har tips? Alsira sova liksom hela natten av sig själv från det att hon var 2 månader, så det här är helt nytt för mig! Är klart lite orolig över att eventuellt börja låt honom sova på rygg.

Författare: ulricastrand

Fru och 3-barnsmamma. Beteende-, och Personalvetare. Hudterapeut. Högljudd och emellanåt stökigt busfrö. Häst är bäst ingen protest.

0 reaktioner till “SOVA-HELA-NATTEN”

 1. Hej hej!
  Anna här som har en son vid namn Denver som snart är två år. Hade en blogg här förut och träffade dig tillsammans med Alexandra.
  Jag prövade metoden när han var 9 månader. Hade då inte sovit en hel natt sen han föddes och det vart bara värre och värre. Det är de bästa jag gjort och önskade jag hade vågat tidigare. Visst känner man sig som den elakaste när man ska tvinga ner sitt barn och buffa. Men vi körde lite eget och lite Annas metod. Det funkade perfekt och jag tror även att Denver vart nöjd och glad att äntligen få sova! 🙂

  Gilla

 2. Rasmus har inte heller sovit en hel natt än men då mest för att han är hungrig och han är hela sex månader. Lukas sov också hela nätter tidigt, kanske frön tre månader… Lukas var också en stor bebis, Rasmus är större, med de sa på BVC att vi kunde ge Lukas vatten på natten så han skulle vänja sig av med att äta då. Efter två nätter sov han som en stock hela nätterna. Vi provade att göra så med Rasmus men han drack upp vattnet men kunde sen inte somna om… Vatten ska ju ge dem mättnadskänsla men inte mättnadsminnet som gör att de vaknar samma tid hela tiden. Vi gav upp med Rasmus efter två nätter redan då det blev betydligt mycket mindre sömn än att bara ge mat och sen somna om…
  Sedan tre dagar får Rasmus välling innan han ska sova kl sju och iom det sover han 19-ca05, helt ok tycker jag. Då somnar han om efter mat och sover till sju. Helt strålande! Då har vi iofs dragit ner lite på vilan på dagen också…

  Jag är nog en motståndare till Anna… Vet att det funkar för många men just sova på mage tror jag inte på men det är klart du kan söva honom så och sen vända när han sover djupt? Hoppas det löser sig fort ivf. Småbarnslivet utan sömn är ingen hit…

  Gilla

 3. Nej jag gillar inte hennes metoder! hon mer eller mindre misshandlar barnen. Vem skulle inte somna men hennes metoder?, jag skulle bli livrädd som barn om jag blev behandlad så som hon beskriver att man ska göra. Jag har testat tassmetoden och det är en ”snäll” metod. Läs om den för den kommer från början från djurvärlden hur mammorna får sina barn att sova:).

  För övrigt har vi kämpat med att få heiley somna på natten sedan hon var 1 år och det är inte bra ännu!. Många kvällar blir man helt galen med tanke på att vi hållt på så länge (1/2 år). Hon vägrar sova och gallskriker. Vi har väll förhoppningen om att det borde bli bättre någon gång:)

  Gilla

 4. Hej!

  Vi har inte kört SHN med vår dotter (nu 13 månader) så jag kan inte uttala mig om metoden. Däremot har hon sovit på mage sedan hon var lite drygt 3 månader då hon sov väldigt oroligt på rygg och som en sten på mage. Sedan hon var 5 månader har hon sovit hela 12-timmarsnätter förutom i kortare perioder (utvecklingssprång) då hon vaknar en eller två ggr per natt.

  Vet att magläge är väldigt kontroversiellt och jag tyckte det var lite jobbigt i början men vi har alltid varit noga med att hålla svalt i rummet, tunn filt i påslakanet (inget tjockt täcke) och absolut ingen kudde, snuttefilt eller gosedjur i sängen. Vår lilla tjej var även väldigt stark i nacken och lyfte och vände huvudet från sida till sida tidigt.

  Jag är rätt så övertygad om att magläget är en stor del i att hon sovit och sover så pass bra (hon sover fortfarande helst på mage). Vi har tex inte en endaste gång (!) behövt gå upp och stoppa i nappen på natten. Hon har haft 3-4 nappar omkring sig i sängen som hon själv ”håvat in” i sömnen. Vet dock att Anna W är stor motståndare till just napp men för oss är det en life saver -dag som natt! 🙂 Har flera ggr sett mammor på stan med barn sovandes på mage i vagnen (vilket vår dotter även gjorde ibland i liggdelen) så jag tror det förekommer mer än man tror och det av en anledning… Men man måste ju själv känna sig ok med det annars är det ingen idé. Man får ju helt enkelt testa olika grejer, lyssna på sin magkänsla och se vad som passar en själv och barnet.

  Lycka till och tack för en positiv och härlig blogg!

  Mvh /Ida

  Gilla

 5. Jag tycker att du ska beställa hem boken, läs den noga, läs på AW’s forum och bilda dig en egen uppfattning om metoden. Kanske kan du hitta delar du gillar och tror på och göra metoden till in egen? Jag gjorde så. Läste om varena sömnmetod jag hittade efter att min dotter sovit i 20-minutersintervaller i nio månader. Skapade min egen metod och det fungerade. Det viktigaste tror jag är att oavsett vilken metod du väljer att anvönda så måste du TRO på den, annars blir det halvhjärtat och det tror jag bebisen känner. Jag var också motståndare till AW innan jag läste på om metoden, innan jag visste vad jag pratade om. Nu tror jag på den, stenhårt, med vissa små modifikationer. 🙂 Lycka till!

  Gilla

 6. Okej, tycka vad man vill om Anna W men nog sjutton funkar metoden, iallafall på vår son! Vi hade en jobbig höst med några uppvak varje natt och dessutom åt vår son dåligt, iallafall på dagarna. Vi gick på knäna och kände att nu får det vara nog, vi måste få hjälp! Bestämde oss för att köra SHN då den fungerat för flera av våra vänner. Vi trodde stenhårt på metoden, läste på massor både i boken och startade även en egen tråd på forumet där vi fått otroligt mycket hjälp. Sedan början av januari har vår son sovit hela nätter, känns nästa som ett mirakel! Vi lägger honom 7 på kvällen och då somnar han på mindre än 2 minuter och sedan vaknaf han oftast runt 7 på morgonen. Vi fick livet tillbaka kändes det som och vi är så galet tacksamma!!

  Gilla

 7. Min dotter ä 19 mån och har aldrig sovit en hel natt. Inte heller en halv natt.
  Första 3mån åt hon aldrig mindre än 20 ggr per dygn. Jag fick en rejäl depression och vi gick på samtal hos spädbarnsteamet pga hennes sömnbesvär. Jag avskydde att vara mamma kan jag säga! Vilket helvete att aldrig få sova.
  Fick skriva schema för natten och hur ofta hon vaknade, vid 7 mån vaknade hon alltid 10-15 ggr per natt, ALLTID.
  Jag läste på AWs forum, fick personlig kontakt med Anna som var helt underbar, vi skulle åka hem till henne och få hjälp! Men min pappa blev sjuk och allt ställdes in. Och jag orkade aldri testa shn kuren ensam, orkade inte ta tag i det!
  Idag har det gått 1 år och här sitter jag i samma sits än 😦 Fast mkt lyckligare och gladare och älskar att vara mamma (antidepp(!)).

  Prova dig fram, hoppas det lyckas oc du får sova lite mer.

  Jag har boken om du vill köpa den för en liten peng.

  Gilla

 8. Hej Ulrica! Vi körde 5minutersmetoden från att killis var typ 5-6 månader tror jag och det tog bara några nätter sen sov han som en stock från 20-8 typ! innan vaknade han alltid vid 1 och 5… men sen jag slutade amma och vi började med välling så var vi stenhårda med att inte ge välling eller amning på natten så om han vaknade i början fick han bara vatten att dricka. efter några nätter av uppvaknande och lite gnäll så sov han igenom hela nätternaa! btw, det blir nog ingen utflykt för oss! vi kommer va hemma nu ett par veckor så om ni är i stockholm så säg till så kan vi ses! kram!

  Gilla

 9. igen… läste kommentarerna ovan. grejen är ju att barnet ska lära sig att somna själv för att kunna somna om själv om det vaknar på natten, vi gick ju och pratade med en barnterapeut om detta och det var hon som gav oss tips. anledingen till att barn vaknar på nätterna sa hon iaf) var att de var vana vid detta och att de var vana att äta på natten och maten störde deras sömn. så kan man bara utesluta amning/ersättning/välling på natten och sen köra femminutersmetoden så somnar dom tillslut av sig själv. idag lägger jag killian och han somnar på en sekund och skriker aldrig nånsin eller gnäller när jag lägger honom. (sålänge det är hans egen säng) är man iväg så är han helt annorlunda och vägrar sova förrän man själv lägger sig om man är i samma rum

  Gilla

 10. Har en son på drygt två år som sover bra. Alla barn är olika men så här gjorde vi: Från nyfödd har han alltid sovit i egen säng, tillsammans med snuttefilt. Han har från början inte somnat hos oss utan alltid själv. Vi lade honom alltid i ungefär samma tid på kvällarna, med samma rutiner. För vår del inget avancerat utan tvätt/bad, pyjamas, mys, gröt/välling, tandborstning (om tänder finns), läsa saga, lägga sig. Jag och sambon var bestämda innan sonen föddes, att vi ville sova själva för att kunna sova bättre helt enkelt. Därför har jag aldrig ammat i vår säng. Vår son föddes för tidigt så vi väckte honom första månaden för mat. Jag gick upp, ammade i vår soffa, lade tillbaka honom i vaggan/spjälsängen. Om han vaknade på nätterna tog jag inte upp honom utan pratade lugnt och tröstade medan han låg kvar i sängen. Vid tre månader kände jag att jag inte ville amma på natten längre. Då när han vaknade och skrek för att han var hungrig, gick jag eller sambon in och stoppade i nappen, sa att det var natt och att han skulle sova, buffade lite, klappade eller pysslade om tills han blev nöjd, sen somnade han igen. Jag tror på att det är vi själva som skapar barnens rutiner och behov. Sen, absolut, är alla barn olika. Hade min son varit otröstlig från början och det enda som hade funkat hade varit att ta upp, mata, tända lamor eller vad sjutton som helst, så hade jag kanske testat det också. Men det normala måste ju ändå vara att friska, belåtna och välmående barn kan och bör sova på nätterna. Har vänner och bekanta som haft det tufft med sömnen, de som lyckats vända på det och fått barnen att sova, har gjort det genom att helt enkelt bestämma sig. Köra stenhårt på rutiner och det sättet man tycker passar. Givetvis med vetskap om att barnen mår bra och tex inte skriker för att dom har ont… Men alla barn kanske inte sover bra, alla är vi olika. Många går nog att påverka, men då ska man orka, orka vara konsekvent och kärleksfull när man är som allra tröttast själv. Lider med de föräldrar som inte får sova. Vet att många testat allt, men så här gjorde vi! Lycka till!

  Gilla

 11. Min lilla älskar också att sova på magen. Jag hade ett andningslarm så jag kände mig trygg. Sök på bebysense II.

  Gilla

 12. Jag har med alla fyra tjejer kört en liknande fem minuters metod, och det har funkat på alla efter ett par nätter. Har börjat runt 6-8 månaders ålder. Min Millie nu 10 månader brukar vakna o vilja ha välling en gång per natt, håller just nu på att försöka vänja av henne det. 😉 Hon är även den som krånglat mest med sina nätter. Lycka till med den metod ni försöker med. Alla barn är olika, m olika behov. Vissa funkar för just dig m kanske inte på ett annat barn. Jag vet hur jävligt det är att inte få sova på natten… Kram

  Gilla

 13. Hej

  Vi har inte kört några specifika ”metoder” över huvudtaget vi… 🙂

  Tycker du gör helt rätt som försöker rätta till en situation som inte blir hållbar för någon i familjen. Vi körde med vår son (utan att ha konsulterat någon bok utan från tips av vår BVC-sköterska) med sidoläge (halvt på mage liksom)och försiktiga men ”bestämda” buffar på blöjrumpan. ABSOLUT INTE så våldsamma som i videon men inte för svaga heller – för då gör de ju ingen nytta. 🙂 Har läst om och tror ven på metoden at ”tassa” som någon annan skrivit om.

  Det går ju inte på en natt, men när man väl hittat rätt ”rytm” så är det kanon att kunna söva sin lilla bebis så smidigt! 🙂

  Med risk för att trampa på en del tår så måste jag bara stanna upp och förundras, när jag läser att en del mammor använder femminuters metoden på BEBISAR?!?!?! Hallåå????? Varför?! Hur tänker man om man tycker att det är okej att låta en liten bäbis på under ett år ligga och gråta sig till somns?!?! Bara för att ”nu ska du sova hela natten” liksom????????

  För mig är det HELT obegripligt…men alla måste ju så klart göra som de själva anser vara bäst…blev bara lite upprörd i mitt mamma-hjärta när jag tänker på det…:(

  I vilket fall som helst!

  Lycka till med Silas – sova hela natten!! (Håller tummarna) Hoppas du får massa värdefulla tips och att ni hittar en finfin lösning snart! 🙂

  Ha det gott!

  Gilla

 14. När det diskuteras sömnmetoder vill jag ge en annan syn på de metoder som ofta används och rekommenderas. Och jag tycker att hippiemamman bloggar så bra om detta, läs under föräldraskap där hittar du hennes inlägg om 5- minuters metoden. hippiemamman.wordpress.com alltså! Och lycka till med sömnen!! Sen rekommenderar jag varmt barnläkaren Lars H Gustafssons bok Växa inte lyda. Till alla föräldrar 🙂 han har även en blogg som är läsvärd.

  Gilla

 15. Jag har en son som är 1 år, och han har sovit dåligt från det att han föddes.. För mig blir det inte mycket sömn, och mitt tåla mod tryter ibland, men då tar jag mig tid att stanna upp och andas djupt, sen går jag in och tar honom igen. Men jag skulle göra vad som helst för att få sova hela nätterna igen.. Snälla, ni som har några tips på hur man får barnen att sova bättre kan väl vara snälla att skriva till min hotmail ( jessica85@live.se) Känner att jag inte klarar mer snart pga sömnbrist..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: