RANULA?

Husläkaren skickade mig med remiss i näven direkt till City Akuten där de har en Öron-Näsa-Hals-specialist. Kändes bra att bli tagen på allvar samtidigt som det blev läskigt och jag blev skraj. Stora cystor i kroppen är inte direkt superkul att knalla runt med. Och självklart kan jag inte undvika att tänka på det värsta. Är lite min läggning att alltid ”tro det värsta” om allt.

Så förberedd inför cancerbeskedet satt jag 2 timmar senare i en stol framför ÖNH-specialist på City Akuten. Han klämde med handskbeklädda fingrar på min stora svulst i munnen och petade på den som om den smittades med stålinstrument. Inget mer konkret besked än att bort ska den och det via kirurgi, så nu har ytterligare remiss skickats för att få tid för operation. Läkaren trodde med största sannolikhet att det är en så kallad ranula jag fått. Ranula är en tilltäppt spottkörtel som fylls på och fylls på utan att spottet (saliv alltså) kommer ut i munnen. Tillslut bildas en cysta och den verkar praktiskt taget kunna bli hur stor som helst.

Har man däremot tur så tömmer den sig själv eller sprängs typ. Dock verkar det inte som att det kommer hända med min nya munkompis.

När svulsten sedan tagits ut skickas den vidare på analys för att säkerställa att det var en godartad ranula och inget annat hemskt jag inte ens vill tänka på.

skalpell

Författare: ulricastrand

Fru och 3-barnsmamma. Beteende-, och Personalvetare. Hudterapeut. Högljudd och emellanåt stökigt busfrö. Häst är bäst ingen protest.

0 reaktioner till “RANULA?”

  1. Usch då, lät inge vidare med cystan, men det går säkert bra!

    En helt annan fråga. Maja är i USA och ska köpa Uggs till våran lilla Selma. Hade du sånna till Alsira? Vilken sort hade ni i sånna fall och vilken storlek? Jag vill ju att Selma ska kunna ha dom till vintern (fyller 1 år i oktober).

    Kram!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: